Årets julklapp(igen): medmänsklighet

2015 översköljdes Europa och Sverige av en flyktingvåg.  Skänk varannan julklapp startades då för att underlätta att donera sina julklappspengar och hittils har nästan 15.000 kr donerats via gåvoshoppen. Även om flyktingströmmen minskat, finns det fortfarande ett stort behov hos de hjälporganisationer som hjälper flyktingar. Fortsätt donera era julklappspengar här, eller hos organisationerna vi har länkar till – låt det ligga många platta kuvert under granen!

 


Tre anledningar att skänka en julklapp här:

  • Enkelt att se vilken organisation som gör vad
  • Enkelt att ”köpa klappar” från flera organisationer på samma ställe
  • De flesta av oss i Sverige har det vi behöver

 ”Min enda julklapp i år skänkte jag här – det känns bra!”
– Martina, Stockholm

För 100 kr ger du t ex:

  • middag för 5 ensamkommande barn (Ensamkommandes Förbund)
  • botemedel till en urinvägsinfektion eller insulin till en diabetiker (Läkare i Världen)
  • social och juridisk rådgivning och en måltid i en trygg/säker miljö varje vecka för 10 hbtq asylsökande (RFSL Newcomers)

De flesta av oss i Sverige har det vi behöver. Ett bord fullt av julmat, vår familj samlad, och trygghet att veta att vi vaknar i morgon. De senaste månadernas händelser börjar öppna våra ögon för att se att det är många som inte har det så. Att många som tidigare levt liv lika våra, idag har allt de äger i plastsäckar, provisoriskt hopsnörda, för att klara bara några timmar till i hopp om att snart hitta en ny plats de kan kalla hem.

Vi tror att människor vill hjälpa. Vi tror att vi vågar. Att vi är generösa. Vi tror att i människans godhet finns lösningen. Låt din julklapp bli en symbol för medmänsklighet och att istället för att öka vår konsumtion – låt ett gåvobevis ligga under granen.

Migrationsverkets ökade utgifter förväntas uppgå till 32 miljarder kronor 2015 och 2016*. December 2014 omsatte julhandeln 70 miljarder**.  Grundtanken med ”Skänk varannan julklapp” är att vi hjälps åt och stöder de som lämnat allt för en jul i trygghet. Vill du hellre stödja organisationer på plats i de drabbade länderna, är det också möjligt.
”Skänk varannan julklapp” är en gåvobutik med välgörenhetsorganisationer som arbetar med flyktingarbete. Här får du information om vad de olika organisationerna arbetar med, så att du kan hitta den eller de organisationer som passar dig bäst. Du kan sedan på en gång enkelt donera, till en eller flera, och få ett vackert gåvobevis att ge bort.

Visionen är att julklappshandeln i år inte kommer att öka, utan att det kommer att ligga fullt av kuvert under granen istället. Låt medmänsklighet bli årets julklapp!

Skänk varannan julklapp är en ideell förening, religiöst och politiskt obunden.

I samarbete med:

Våra sponsorer:

Nerdybird